energie

Kneeboards om op je knieën over het water te glijden

Bij Kneeboards zit je, zoals de naam het al zegt op je knieën. Hierdoor ligt het zwaartepunt lager en heb je meer balans op het water. Je kunt dus eenvoudiger moeilijke trucs doen omdat je minder snel je evenwicht verliest. Een Kneeboard wordt vooral achter een boot gebruikt, zoals je dat bij wakeboarden en waterskiën ook doet. De boards zijn tussen de 90 en 150 cm lang. Er zijn echter ook surfboards te koop die je ook zonder een boot op de golven kunt gebruiken, dit lijkt dan meer op surfen. Deze boards zijn tussen 150 cm en 200 cm lang en breder dan een normaal surfboard. Ook hebben ze een ronde neus en rubberen bedekking voor de knieën. 

Kneeboards van minder bekend naar zeer populair

Kneeboards zijn lange tijd minder populair geweest dan andere watersporten zoals bijvoorbeeld wakeboarden en surfen. Maar nu de watersport op zich veel populairder is dan voorheen, komt ook het kneeboarden meer in trek. Dit komt omdat deze tak van sport voor heel veel mensen toegankelijk is, ook voor mensen met gezondheidsproblemen of knie en enkelblessures. Het grote voordeel is dat het watersporten op een kneeboard niet langzamer gaat en ook niet minder spannend is aangezien er heel veel trucs mee uitgehaald kunnen worden. Deze trucs zien er spectaculair uit. Het kneeboard wordt achter een boot bevestigd met een koord tussen de 15 en 25 meter lang. Ook de golven die de boot veroorzaakt kunnen gebruikt worden ook coole trucs uit te halen. Juist omdat het board kleiner is en je laag bij het wateroppervlak zit is er continu actie en kun je snel draaien.

Kneeboarden als competitie

Het zal je vast niet verbazen dat ook het watersporten met kneeboards in een competitie uitgevoerd kan worden. Tijdens zo’n competitie waar iedere rijder twee pogingen krijgt om een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Er zijn aparte disciplines met hindernissen die moeten worden vermeden. Alles met het doel om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. Ben je beginneling? Dan is kneeboarden een absolute goede start! Het ziet er vrij makkelijk uit en dat is het eigenlijk ook.

Hoe start je met Kneeboarden?

Om te starten met watersporten op kneeboards heb je uiteraard een Kneeboard nodig, maar ook een reddingsvest en een trekkoord voor aan de boot. Verder moet je natuurlijk een boot hebben. Als je jouw uitrusting compleet hebt en de boot in het water ligt start je in het diepe water. Je ligt op je buik op het board. Plaats vervolgens je armen onder het elastiek aan je kneeboard en pak het koord vast. Trek je knieën op zodat ook deze op het board komen te liggen. Als de boot begint te varen wacht dan tot je op vlak water bent aangekomen. Beweeg je knieën helemaal naar voren zodat het elastiek over je dijbenen komt te zitten. Zodra het elastiek op de juiste positie zit kun je een voor een je armen onder het elastiek uithalen en naar het trekkoord wisselen. Het vergt even wat oefening, in het begin zal je zeker een aantal keren in het water belanden omdat je het evenwicht nog niet geheel gevonden hebt. Maar de doorzetter wint, het zal snel wennen! 

Kijk nu op Worldnauticcenter.nl welke kneeboads geschikt zijn om jouw nieuwe favoriete sport te gaan beoefenen!