energie

Sup board om mee te suppen

Het suppen dat we tegenwoordig veel zien is in de 20e eeuw ontstaan in Hawaï. Sinds 1990 wordt het beschouwt als een echte sport. In 2012 werd het eerste wereldkampioenschap suppen gehouden. Naast dat het een sport is, zie je het veel als activiteit. Zo kan je op veel plekken waar een meertje is of bij de zee een sup board en peddel huren om lekker te gaan suppen.

Sup wedstrijden

Suppen wordt ook wel peddelsurfen genoemd. Het peddelsurfen is erg nieuw in de sportwereld. Het werd pas in 1990 als echte watersport gezien. Het idee van met een board en peddel door het water voortbewegen is al duizenden jaren oud. In 2012 is er voor het eerst een echt wereldkampioenschap suppen georganiseerd. Daarvoor werden al erg veel kleinere kampioenschappen georganiseerd, zoals de 11-steden sup race. Dit is de bekendste race die jaarlijks plaatsvindt. Het wereldkampioenschap peddelsurfen bestaat uit 3 onderdelen waar allemaal verschillende vaardigheden voor nodig zijn. Het eerste onderdeel is een 200 meter sprint met het sup board. Het tweede onderdeel is een technische race van één kilometer lang. Tot slot is er een langeafstandsrace van wel 18 kilometer. Voor de wedstrijd is dus snelheid, techniek en uithoudingsvermogen nodig.

De techniek van het suppen op een sup board

Tegenwoordig is suppen een erg bekende vakantieactiviteit. Je zal het vast wel eens hebben gezien of zelfs gedaan. Het ziet er vrij simpel uit, maar toch komt er meer bij kijken. Zo is evenwicht houden op het sup board erg belangrijk, hier hebben veel mensen moeite mee. De houding en plaats van je voeten is erg belangrijk. Het is van belang om op het midden van het board te staan. De neus van het board zou iets omhoog moeten buigen en de achterkant moet parallel zijn met het water. Je voeten moeten op schouderbreedte staan en parallel aan de lengte van het board. Door je schouders en hoofd goed naar voren te houden en je knieën licht te buigen heb je meer balans. De peddel moet je met twee handen vasthouden. De ene hand helemaal bovenaan de peddel en de ander ongeveer 40 centimeter eronder.

Benodigdheden suppen

Wanneer je gaat suppen zijn de belangrijkste dingen die je nodig hebt sup boards en peddels. Een opblaasbaar board is tussen de 3 en 4,5 meter lang. Qua vorm lijken sup boards een beetje op een surfplank. Het verschil tussen de twee is dat een sup board stabieler is. In een opblaasbaar board zit een groter volume aan lucht. Wanneer je gaat suppen is naast het board een peddel ook heel belangrijk. De peddel bestaat uit een blad en een lange stok. De peddel wordt aan de steel vastgehouden. Het blad zorgt wanneer je het beweegt voor weerstand in het water, waardoor je kan voortbewegen. Aan het board zit vaak een Veiligheids Leash vast. Deze leash kan je bevestigen aan je been. Op deze manier zit je aan je board vast. Als je dan in het water zou vallen, zou het board niet wegdrijven.