Wat is een uitvaartverzekering?

Wanneer een persoon komt te overlijden spreekt het voor zich dat dit heel wat verdriet met zich meebrengt voor de nabestaanden. Het is echter in de praktijk zo dat niet alleen het verlies een grote impact kan hebben op de levens van de nabestaanden. Wat namelijk ook te denken van de financiële kater waarmee ze worden geconfronteerd? Het spreekt immers voor zich dat iedereen zijn of haar overleden geliefde een mooie uitvaart wil geven, maar waar haal je die financiële middelen zomaar eens vandaan? Om de nabestaanden deze zorgen te besparen kiezen steeds meer mensen ervoor om een uitvaartverzekering af te sluiten. Wat zo’n verzekering nu precies is ontdek je hieronder.

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

De belangrijkste reden voor een uitvaartverzekering afsluiten heeft betrekking tot het behoeden van de nabestaanden voor een financiële kater. Het regelen van een mooie uitvaart brengt in de praktijk behoorlijk wat kosten met zich mee. Het probleem is bovendien dat deze kosten door de jaren heen alleen maar hoger zijn komen te liggen. Wanneer er sprake is van een speciale verzekering afgesloten door de overledene hoeven de nabestaanden zich over de financiële impact van de uitvaart in ieder geval geen zorgen te maken. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat de persoon die een dergelijke verzekering afsluit wel gedurende een significante periode een bepaald bedrag moet betalen onder de vorm van een premie. Hoe hoog deze precies is gelegen is afhankelijk van onder meer de looptijd van de verzekering voor de uitvaart, maar dat spreekt voor zich. 

Hoe kan je een uitvaartverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering kan je op twee verschillende manieren doen. In eerste instantie bestaat er zoiets als de kapitaalverzekering. Wanneer de verzekeringnemer kiest voor deze optie betekent dit dat er na het overlijden van de verzekeringnemer een bepaald bedrag zal worden uitbetaald aan de nabestaanden. Dat bedrag kan men dan vervolgens aanwenden voor het betalen van alle kosten die betrekking hebben tot de uitvaart die moet worden geregeld. 

Een tweede optie waarover je beschikt met betrekking tot het afsluiten van een verzekering voor een uitvaart is de zogenaamde naturaverzekering. In dit geval wordt er geen bedrag (of slechts een zeer beperkt bedrag) uitgekeerd aan de nabestaanden. In plaats daarvan kunnen ze een beroep doen op de diensten van een uitvaartverzekeraar zodat ze zich over de organisatie minder zorgen hoeven te maken. Ook een combinatie van beide verzekeringen behoort tot de mogelijkheden. 

Met welke voorwaarden dien je rekening te houden?

Wil jij ook graag een uitvaartverzekering afsluiten? Dan spreekt het voor zich dat er verschillende voorwaarden zijn waar je aandacht aan moet besteden. Met welke voorwaarden je rekening dient te houden is in de praktijk sterk afhankelijk van het type uitvaartverzekering evenals van de verzekeraar waar je een beroep op doet. Hou er in ieder geval rekening mee dat er wel altijd een bepaalde maximumleeftijd van toepassing is. Heb je deze maximumleeftijd bereikt? Dan zal het helaas in de praktijk niet meer mogelijk zijn om nog een verzekering voor je uitvaart af te sluiten. Wel is het mogelijk dat er door de uitvaartverzekeraar dan alternatieven zullen worden aangeboden.