Hoe moet je een BMI berekening uitvoeren?

De zogenaamde BMI of Body Mass Index is de internationale standaard die wordt gebruikt om aan te geven of je beschikt over een gezond gewicht in verhouding tot je lengte. Tijdens het uitvoeren van een BMI berekening krijg je dan ook een goed beeld van hoe gezond je lichaamsgewicht al dan niet is. Het is mogelijk om de BMI te berekenen voor mensen van (bijna) alle leeftijden. Het wordt in de praktijk sterk aanbevolen om daarbij steeds een minimumleeftijd aan te houden van 2 jaar. Er zijn ook mensen die wat minder gebaat zijn bij het berekenen van hun BMI. Denk hierbij aan onder meer: 

  • Zwangere vrouwen; 
  • Mensen die zeer gespierd zijn; 
  • Vrouwen die borstvoeding geven; 
  • Mensen die over een Aziatische afkomst beschikken;

Ondanks het feit dat het uitvoeren van een berekening van je BMI dus in de praktijk niet altijd even interessant is moet het wel gezegd dat de uitkomst van zo’n berekening je doorgaans een goede indicatie kan geven van de gezondheid van je lichaamsgewicht. Zou je hier nu graag nog wat meer over willen lezen? Dan moet je vooral even de onderstaande informatie doornemen!

Hoe voer je zelf een BMI berekening uit?

Wanneer jij ook graag een BMI berekening wenst uit te voeren zal je in de praktijk kunnen vaststellen dat je daarvoor op twee verschillende manieren te werk kan gaan. In eerste instantie is het mogelijk om een geautomatiseerde vergelijking uit te voeren. Deze maakt het mogelijk om in een handomdraai aan de hand van standaard informatie een berekening voor je uit te voeren. Je zou er echter voor kunnen kiezen om deze berekening volledig manueel uit te gaan voeren. Hiervoor kan je als volgt te werk gaan: 

Stel, je weegt 65 kilogram en je beschikt over een lengte van 1,70 meter. In dat geval kan jouw berekening er als volgt komen uit te zien: 65 / (1,70 x 1,70) = 22,5. 

Bij volwassen personen is het zo dat een gezonde BMI is gelegen tussen de 18,5 en 25. Dit geldt echter niet voor iedereen. Zowel voor ouderen als voor kinderen geldt immers dat ze over andere grenzen beschikken voor ondergewicht, overgewicht evenals een gezond gewicht. Het spreekt voor zich dat hier rekening mee moet worden gehouden. Anders kan je mogelijks de uitkomst van je BMI berekening foutief interpreteren. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Flat-lay Photography of Vegetable Salad on Plate

Waarom is je BMI berekenen zo belangrijk?

Het uitvoeren van een BMI berekening zorgt er in de praktijk aldus voor dat je kan achterhalen hoe gezond het gewicht waarover je beschikt nu al dan niet is. In bepaalde gevallen is het mogelijk dat deze berekening duidelijk maakt dat je wordt geconfronteerd met een bepaald over- of ondergewicht. In dat geval is het altijd interessant om even een afspraak te maken met de huisarts. 

Je BMI berekenen is eigenlijk nog maar de eerste stap die je zet in de richting van een gezonde levensstijl. Het spreekt namelijk voor zich dat zo’n berekening enkel en alleen aangeeft wanneer er iets fout is. De oplossing voor het probleem dat zich stelt zal je uiteindelijk zelf moeten gaan uitzoeken. Maak een afspraak met de huisarts en hij of zij kan je alvast in de juiste richting wijzen. Wil je meer weten over een gezonde levensstijl? Ga dan snel naar de website van Gezond eten!