Alles wat je moet weten over quercetin

Alles wat je moet weten over quercetin

Quercetin is een stof die de meeste mensen niet kennen. Echter is deze stof essentieel voor een gezond lichaam. Hoewel de meeste mensen de stof niet kennen, zit de stof in veel verschillende soorten voedsel. Echter zul je in de meeste gevallen niet genoeg van deze stof op een dag innemen. Om aan de dagelijkse hoeveelheid te komen is het nodig om wat kennis op te doen van deze stof. Zo weet je in welk voedsel de stof zit en waarom je het überhaupt nodig hebt.

Wat is quercetin?

Quercetin is een stof die in veel plantensoorten bevindt. Deze stof zorgt ervoor dat het lichaam gezond blijft. Quercetin is namelijk een antioxidant die schadelijke deeltjes aanvalt. Deze schadelijke deeltjes kunnen cellen van organismen aantasten. Ook de cellen in het menselijk lichaam kunnen aangetast worden waardoor je dus ziek wordt. Een antioxidant valt deze schadelijke deeltjes aan zodat ze geen kans krijgen om goede cellen aan te tasten. Een ander woord voor deze stof is Flavonoïde. In totaal zijn er 7 verschillende soorten flavonoïden die allemaal bijdragen aan de gezondheid. De flavonoïden geeft fruit en groenten hun unieke kleuren. De stof komt in verschillende concentraties voor. Appels bevatten bijvoorbeeld slechts 19 milligram aan quercetin per 100 gram appels. Kappertjes hebben daarbij de hoogste concentratie met 234 milligram per 100 gram kappertjes. Als je de dagelijkse hoeveelheid aan quercetin wil bereiken zit je al snel op 10 appels per dag.

Deze groenten en fruit moet je innemen

Om de verschillende soorten flavonoïden in te nemen zijn er een aantal groenten en fruit die je kunt consumeren. Quercetin komt voor in onder andere uien, bessen, zaden, noten en kolen. Om de zeven soorten flavonoïden in te nemen moet je een mix van deze verschillende soorten voedsel in een dag opnemen. Om een beter idee te krijgen van welke soort flavonoïde in de verschillende voedselproducten zit moet er gekeken worden naar iedere categorie. Ten eerste zijn er de flavanolen. Dit zit onder andere in broccoli en appels. De catechines komen voor in rode wijnen, appels en chocola. Vervolgens zijn er flavonen en flavonoïden die beide terug te vinden zijn in verschillende citrusvruchten. Fyto-oestrogeen komt voor in verschillende druivenrassen en wijnen die gemaakt zijn van druiven. Anthocyanen komen ook voor in druiven. Ten slotte is er procyanidine die voorkomt in noten, chocola en appels. De hoeveelheid antioxidanten die je per dag binnen krijgt hangt af van de hoeveelheid groenten en fruit die je per dag consumeert. 

Supplementen gebruiken

Het kan vaak lastig zijn om aan de benodigde hoeveelheid antioxidanten in een dag te komen. De hoeveelheid aan fruit die je per dag moet innemen om de benodigde hoeveelheid binnen te krijgen is voor de meeste mensen niet bereikbaar. 10 Appels per dag consumeren is namelijk niet echt reëel. Om toch aan de dagelijkse hoeveelheid te komen kan je ervoor kiezen om supplementen in te nemen. Zo krijg je de juiste hoeveelheid per dag binnen zonder een enorme hoeveelheid aan groente en fruit te consumeren.